T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAYSERİ / DEVELİ - Fahri Mor Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ALANLARIMIZA AİT DALLAR VE ÖZELLİKLERİ

MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI

BİLGİSAYARLI MUHASEBE


Hesap planı sistemini oluşturan, beyannameye esas teşkil eden bilgi ve belgelerin intikalini sağlayan, beyannameleri düzenleyen bilgisayarı kullanan, defterleri mevzuata göre tutan, firmanın kredi ve cari hesap durumunu takip eden, koordinasyon sağlayan yazışma ve raporları yazan, Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri hakkında bilgi sahibi olan nitelikli kişidir.


Görevleri

 

  1. Hesap planı sistemini oluşturmak.
  2. Beyannameye esas teşkil eden bilgi ve belgelerin intikalini sağlamak.
  3. Beyannameleri düzenlemek.
  4. Bilgisayar kullanmak.
  5. Defterleri tutmak.
  6. Firmanın kredi ve cari hesap durumunu kontrol etmek.
  7. Koordinasyon sağlamak.
  8. Yazışma ve raporları yazmak.
  9. Sosyal Güvenlik Kurumu ve İŞKUR bildirgelerini hazırlamak.


Meslek Elemanında Aranan Özellikler

 

  1. Meslek ile ilgili bilgi birikimi ve becerilere sahip olmak
  2. Dikkatli olmak
  3. Dürüst olmak
  4. Etkili ve güzel konuşmak
  5. Güler yüzlü olmak
  6. İnsan ilişkilerine özen göstermek
  7. Ekip çalışmasına uygun olmak
  8. Yeniliklere açık olmak
  9. Sır saklayabilmek
  10. İşleri zamanında bitirmek
  11. İş yeri çalışma prensiplerine uygun davranmak
  12. Mesleği ile ilgili etik ilkelere uygun davranmak


Çalışma Ortamı Ve Koşulları


Muhasebe hizmetleri genellikle büro ortamında yürütülmektedir. Temiz büro ortamlarında, işçi sağlığı ve işçi güvenliği açısından önemli bir risk bulunmamaktadır. Muhasebe de kullanılan bildirge ve beyannameler günlü olduğundan, vergi ve yükümlülükler yerine getirilirken zaman çok önemlidir. Yükümlülüklerin gününde yerine getirilmesi zorunludur.

Meslek mensuplarının kazançları, muhasebe ve mali müşavirlerin yasalarla düzenlenmiş olan S.M.M.M.O (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odaları) tarafından bir tarife ile belirlenmektedir. Alt meslek gruplarının kazançları ise işyerlerine göre değişiklik göstermektedir.


İş Bulma İmkanları


Meslek mensupları; muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilirler. Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Mesleğin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur.


Eğitim ve Kariyer İmkanları


Meslek eğitimi, ortaöğretimde Anadolu ticaret ve ticaret meslek liselerinde verilmektedir. Bu okullardan mezun olanlar meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerine sınavsız geçiş yaparak ön lisans düzeyinde eğitim alırlar. Ön lisans programını tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavı?nda başarılı oldukları takdirde alanları ile ilgili lisans programlarına geçebilirler. Bu eğitimden sonra ÖSYM?nin yapacağı sınav neticesinde başarılı olanlar lisans düzeyinde eğitim de alabilirler. İş yerlerinde belli bir süre çalışarak idari yönden de ilerleme sağlamaları mümkündür. Ayrıca, 3568 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir unvanlarını da belirli çalışma şartlarını yerine getirerek alabilirler.

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanının Alt Dalları

MUTFAK DALI(AŞÇILIK)

Tanımı: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

  • Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
  • Pastanelerde,
  • Kurum mutfaklarında,
  • Kafeterya, bar ve restoranlarda,
  • Yemek fabrikalarında,
  • Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,
  • Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda,

vb. yerlerde çalışabilirler.

 

KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ ALANI

ÖN BÜRO HİZMETLERİ DALI

Tanımı;
Konaklama işletmesi prosedürüne uygun olarak konukları karşılama ve uğurlama, etkili ve verimli bir şekilde oda satışı yapma, konuk istek ve şikâyetleriyle ilgilenme, ön büroyla ilgili istatistiki raporları hazırlayabilme bilgi ve becerisine sahip, sorumluluk alan nitelikli kişidir.

Görevleri

  • Konaklama işletmesine gelen misafirleri karşılar, onlara tanıtıcı bilgiler verir,
  • Misafirlere kalacakları oda konusunda açıklamalarda bulunur, gerekirse kalacakları yeri gösterir,
  • Otelde kalmak isteyen misafirler için giriş formu düzenler,
  • Polis defterine misafirlerin kimliği ile ilgili bilgileri yazar ve konaklama belgesi düzenler,
  • Telefonla veya yazı ile alınan başvuruların kayıtlarını tutar, yerlerini ayırır,
  • Konuk odalarına özel emir formlarıyla ikramlar gönderir,
  • Başvuruda bulunan otel misafirlerine tarihi ve turistik yerler, eğlence ve alışveriş yerleri hakkında bilgiler verir,
  • Misafirlerin oda hizmetleriyle ilgili sorunlarıyla ilgilenir, gerekirse oda değiştirme işlemini yapar,
  • Misafirlere gelen mesajların dağıtımını yapar. Posta ve telgrafları kabul ederek ilgililere ulaştırır,
  • Misafirleri istedikleri saatte uyandırır,
  • Boş ve dolu yatak sayısını tespit ederek yönetime bildirir,
  • Misafirlerin para, kıymetli evrak, değerli eşya vb. emanetlerini saklamak üzere alır ve bunları ilgili formlara kaydeder,
  • Misafir hesaplarını tutar ve faturaları hazırlar,
  • Otelden ayrılan misafirlerin hesaplarını tahsil ederek vezneye yatırır, kasa ile uygunluğunu sağlar,
  • Otelden ayrılırken misafirlerin bagajını odasından aldırtarak bagaj çıkış kayıtlarını tutar.
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.07.2020 - Güncelleme: 23.07.2020 11:22 - Görüntülenme: 646
  Beğen | 7  kişi beğendi